Der er godt gang i den grønne omstilling på Skiveegnen. Nye, banebrydende teknologier ser dagens lys i energiparken GreenLab Skive og flere andre steder på egnen, der vækker international opmærksomhed, Skive er ifølge en måling fra Dansk Industri den bedste kommune i landet til grøn udvikling.
Green Innovation Makers-initiativet har koblet virksomhedernes behov for nye grønne løsninger sammen med den nyeste viden fra studerende på flere af landets universiteter, så endnu flere universiteter og virksomheder nu står i kø for at være med – for nu at nævne nogle eksempler.
Derfor er der behov for et fysisk centrum, der samler de mange aktiviteter. Det viser en foranalyse, som Skive Kommunes Vækstteam sammen med Business Skive har udarbejdet på baggrund af en vision om at skabe sådan et centrum.
Et miljø, hvor der både skal være mulighed for at studere og udvikle ny, innovativ viden, bo i kortere eller længere perioder, gå på café, holde møder, konferencer og andre events. Arbejdet med foranalysen viser, at alle involverede aktører her på egnen vil det samme: Skabe ét samlet miljø til de nævnte aktiviteter. Projektet har fået navnet SPOTTET
- Det er et særdeles visionært projekt, der er ved at blive udviklet, og som byrådet blev præsenteret for i sidste uge. For SPOTTET rummer og samler stort set alt det, Skiveegnen er bedst til og godt i gang med. Både når det kommer til den grønne omstilling og det at skabe tingene i fællesskab.
- Vi har som egn formået at løfte flere dagsordener i fællesskab med vores virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Hele landet kigger i vores retning i den sammenhæng. For her snakker vi ikke bare om tingene, vi handler. Derfor vil vi skabe et miljø, som blandt andet skal indeholde et residential college i Skive, siger borgmester Peder Christian Kirkegaard.
Meget mere end et tag over hovedet
Rektoren for Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Anders Bjarklev, har tidligere i år peget på Skive som en mulighed for en placering af et residential college, hvor studerende og forskere i perioder vil kunne bo.
DTU har som bekendt etableret en afdeling i GreenLab Skive og har meldt ud, at de vil etablere flere ingeniør- og IT-uddannelser rundt omkring i landet og dermed også residential colleges. DTU har nævnt tre konkrete lokaliteter, som der lige nu arbejdes med: Skive, Rønne på Bornholm og Rødby.
- SPOTTET vil være et centrum, hvor boliger til forskere og studerende vil indgå i en langt større sammenhæng. Derfor vil Skive kunne byde på langt mere end bare et tag over hovedet. Vi håber meget på, at det vil indgå i overvejelserne, når beslutningen om placeringen af DTU’s residential colleges skal tages, siger borgmesteren.
Vision bliver til virkelighed
SPOTTET er et initiativ, der blandt andet tager afsæt i den konstitueringsaftale, som det siddende byråd indgik i begyndelsen af året. Samtidig ligger det i en naturlig forlængelse af Skiveegnens Vækststrategi fra 2021, som blev udarbejdet i et samarbejde mellem det lokale erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner og kommunen.
- Med vækststrategien har vi lagt op til, at vi som egn udvikler nye løsninger i fællesskab, inspirerer og lærer af hinanden. Vi har også etableret et lokalt vækstpartnerskab, hvor vi sammen koordinerer indsatserne. SPOTTET er et stærkt eksempel på, at vækststrategien er i gang med at blive omsat til virkelighed.
- Nu er foranalysen udarbejdet, så vi har et stærkt udgangspunkt for at sætte retning for det videre arbejde. For nu er vi i vækstpartnerskabet klædt på til at tage næste skridt, der skal bane vej for udviklingen af det mere konkrete i projektet – både finansiering, placering og ikke mindst indholdet. Og måden det, sker på, ligger helt i tråd med RENT LIV: Grøn handling i fællesskaber for en egn i balance, siger Thomas Lindberg, der er kommunaldirektør i Skive Kommune.
Vækstpartnerskabet er etableret som en del af Skiveegnens Vækststrategi mellem kommunen, Business Skive, Klimafonden og Uddannelsesrådet i Skive (URIS), som mødes kvartalsvis for at sikre koordinering af indsatser, som bidrager til indfri egnsmålene.
Førende ekspert: Helt unikt fællesskab
Og lige præcis det stærke, lokale sammenhold har gjort et stort indtryk på Stine Arensbach. Hun er landets førende ekspert i forretningsmodeller, der er baseret på co-creation for impact – samskabelse – og har en ph.d. fra Stanford University i netop det.
Hun har blandt andet været med til at designe Green Hydrogen Hub, et af verdens største grønne energilagringsprojekter og Greenport North, et internationalt carbon capture storage-projekt med udgangspunkt i Hirtshals og har udviklet metoder til at etablere innovative offentlig-private partnerskaber.
- Jeg har været med til at skabe en del komplekse partnerskaber rundt omkring. Men jeg har aldrig oplevet et så stærkt sammenhold som her i Skive. I vil hinanden på kryds og tværs i en grad, der er helt unik. I er rigtig dygtige til at skabe udvikling i fællesskab og få skabt den stærke kobling mellem de grønne løsninger og den gode forretning.
- Der var ikke mange, der troede på visionen om GreenLab for bare syv-otte år siden. Se lige, hvor I er i dag i den sammenhæng. Så I har før vist, at I kan tænke stort og få visionerne til ikke bare at vokse, men nærmest sprudle ud af plantegningerne. I har alle forudsætninger for at gøre SPOTTET til den succes, der vil løfte hele Skiveegnen til nye højder, siger hun.
SPOTTET er svaret
Skive Kommunes Vækstteam, der sidder på Elværket og arbejder tæt sammen med Business Skive, har arbejdet tæt sammen om udviklingsplanerne for SPOTTET. Der er lavet et stort analysearbejde, der ligger til grund for planen.
- Vi har været ude og interviewe rigtig mange aktører og samarbejdspartnere i erhvervslivet, på uddannelsesinstitutionerne og blandt de studerende. Derfor har vi en stor viden om det, de forskellige parter efterspørger, siger Stine Mark, der er vækstkonsulent i vækstteamet og projektleder for SPOTTET.
- Kort sagt er svaret SPOTTET. Vi vil skabe et nyt levende SPOT, hvor vores handlekraft, viden og skabertrang forbindes og synliggøres på tværs af formål. Hvor erhverv og studerende kan mødes og inspirere hinanden. Uddannelsesinstitutionerne drømmer om at kunne tilbyde de studerende et sted, hvor de ikke bare kan studere, men også have et aktivt socialt liv.
- Det gør de studerende også, for når vi spørger dem om, hvorvidt de kunne tænke sig at læse i Skive i en periode, vil de rigtig gerne hertil på grund af de helt særlige muligheder for grøn innovation i et tæt samarbejde med det stærke, lokale erhvervsliv. Men de er bekymrede for, om de bliver ensomme, når dagens arbejde er slut, siger hun.
Solidt udgangspunkt
- Med SPOTTET får vi skabt det centrum, som alle parter efterspørger. Og vi har et virkelig solidt udgangspunkt for at få det til at lykkes. Vi har i forvejen KIS-huset og Elværket, der er store succeser. Herfra har vi gode erfaringer med at skabe fællesskaber, og rammer for co-workers og iværksættere er samlet og skaber nye synergier blandt studerende og virksomheder.
- SPOTTET bygger videre på de mange gode erfaringer, vi allerede har. Og med sådan et stærkt centrum for både uddannelse, erhverv, bolig, events og sociale aktiviteter, vil det være med til at give puls til hele BigBlue, fortsætter Stine Mark og henviser til det store udviklingsprojekt i Skive by, der klimasikrer og binder byen sammen på tværs af åen og skaber nye opholdssteder.
- Vi vil naturligvis også kunne udnytte synergien med GreenLab og det kommende innovationscenter i den grønne industripark. Og så vil SPOTTET ikke mindst være et nyt og levende samlingssted for alle, der i forvejen bor på Skiveegnen. Det skal være hele egnens ’spot’, siger hun.
Der indgår ingen kommunal ejendomsfinansiering i forbindelse med udviklingen af SPOTTET. I stedet er tanken, at finansieringen skal sikres via fonde eller andre private midler.