Døjer du med hyperpigmentering? Læs her hvad du kan gøre

Foto: Beauty by Birkø
Profilbillede

Hyperpigmentering er et hudområde med for meget pigment, dvs. pletter der ser mørkere ud end den omgivende hud. Hyperpigmentering skyldes en overproduktion af melanin. Melanin er det stof, der giver din hud og dit hår dets farve. Melanin hjælper også med at beskytte huden mod det skadelige UV-lys.

Pigmentforandringerne opstår oftest pga. overdreven soleksponering eller hormonforandringer, men også forurening og inflammation kan spille ind.

Når huden er ung og sund er ca. hver 10. celle i underhuden en melanocyt (den celle, der producerer det brune farvestof melanin).

Med alderen og dermed efter mange års skadelig UV-stråling fra solen vil fordelingen af pigmentcellerne måske se anderledes ud. Melanocytterne kan have rykket sig og ligge meget tæt i små områder og helt mangle i andre. Det vil give områder med mørkere pletter.

Melaninproduktionen styres af centre i mellemhjernen (hypofysen og epifysen). Derfor kan hormonforandringer også påvirke melaninproduktionen og skabe pigmentpletter.

Hvis det ikke er pga. hormonelle forandringer, skyldes denne omrokering ofte, at huden prøver at beskytte sig selv. Hvis huden gennem mange år altid har fået lidt for meget sol i fx panden, vil melanocytterne stimle sammen i det pågældende område.

Vores egen melanin beskytter ca. faktor 2 i sig selv, så det er hudens forsøg på at samle så meget beskyttelse som muligt på det udsatte område og derved undgå, at UV-strålerne laver skade på huden.

Hvordan behandler du det?
En god ide vil være at kontakte en kosmetolog og få lavet en hudanalyse, for på den måde at finde en løsning, der kan hjælpe dig med at mindske de mørke pletter.  

For at undgå at det bliver værre og for at forhindre nye mørke pletter, er det vigtigt altid at bruge solcreme, da overdreven og ubeskyttet soleksponering er den største synder, når det kommer til hyperpigmentering.

Eksfoliering kan hjælpe med at fjerne de døde hudceller på overfladen, så ingredienserne i f.eks. serum og creme bedre kan trænge ind i huden. Her er Bio Soft peeling fra MEDEX rigtig god, da det er en enzympeeling, som også er med til at lysne pigmentpletterne.

Niacinamid, også kendt som vitamin B3, kan reducere ujævn pigmentering og mørke pletter, da det hjælper med at reducere overførslen af pigment fra melanocytter til omgivende keratinocytter.

Niacinamid findes i en lang række af produkterne i MEDEX basislinje, f.eks.:

Afrens – Ablutio Milk
Dagcreme – Protective Hydermios 
Natcreme – Creme Desensible 

C-vitamin er et af de mest effektive antioxidanter, når det kommer til kampen mod pigmentpletter, da C-vitamin ensarter hudtonen, opstrammer og forsvarer.

C-vitamin stopper de biokemiske reaktioner, der forårsager en ujævn pigmentering, og reducerer på den måde mørke pletter og giver en mere ensartet hudtone. Det modvirker oxidativt stress og frie radikaler

Derudover strammer C-vitamin op og er med til at mindske fine linjer og rynker – what’s not to like!

Desværre er der ingen quick-fix mht. pigmentpletter, men med gode hudplejeprodukter, kan de reduceres. Og husk solcremen!

Bestil tid til en hudanalyse eller en ansigtsbehandling her

Jeg kan især anbefale flg. produkter fra MEDEX:

4x Stabilized C-vitamin 30% Serum trænger ind i huden og reducerer produktionen af enzymet Tyrosinase væsentligt – med det resultat, at pigmenteringen mindskes/normaliseres. 

Alba Pearl Skin Whitening er et revolutionerende blegeprodukt baseret på L-Laktater, laktat hæmmer produktionen af Tyrosinase, der er det enzym, som er involveret i produktionen af hudens pigment melanin. Mindre produktion af Tyrosinase lig med mindre produktion af melanin. Laktater hører til blandt de få substanser, der er kendt for deres hæmmende virkning på produktionen af Tyrosinase.

Produktet anvendes lokalt på problemet, huden bør efterfølgende beskyttes af Special Care day cream

Special Care F25 Dagcreme. Beroligende, plejende og beskyttende dagcreme. Findes til normal/tør hud samt til fedtet/akne hud. Med SPF25. Er specielt udviklet til klienter, der behandles for chloasma (pigmentpletter) og derfor bør undgå sollys. Bruges i sommerhalvåret eller ved solbadning. Kan enten anvendes alene eller ovenpå dagcreme.

Du kan bestille tid til en hudanalyse eller en ansigtsbehandling på beautybybirko.dk


Produkterne Alba Pearl Skin Whitening og 4x Stabilized C-vitamin 30% Serum (Foto: Beauty by Birkø)

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Beauty by Birkø