TRAKO-Marc: ”Teater er det fedeste i verden!”

Foto: Skive Kommune. Skives teaterskole for børn har indtaget scenen med storm og fyldte hold. Men det er ikke sket af sig selv. Bag kulisserne knokler ophavsmændene Marc Bray og Jesper Nielsen utrætteligt for at skabe det fedeste børneteatermiljø.
dato

I anledning af Skiveegnens Kulturuge den 10.-17. juni sætter vi ansigt på nogle af kulturens ildsjæle med en portrætserie. Her kan du møde teaterskole-underviser Marc Bray.

Skives teaterskole for børn har indtaget scenen med storm og fyldte hold. Men det er ikke sket af sig selv. Bag kulisserne knokler ophavsmændene Marc Bray og Jesper Nielsen utrætteligt for at skabe det fedeste børneteatermiljø. Vi har mødt TRAKO’s kreative leder og daglige underviser Marc Bray, som har udskiftet skuespillerkarrieren i Viborg med underviserdrømmen i Skive.

- Hey, vidste I, at for hundredvis af år siden måtte piger ikke være skuespillere, så alle deres roller blev spillet af unge mænd?

Seks piger fniser i flok. Ej, virkelig? Absurditeten bundfælder sig et øjeblik, hvorefter de atter flakser for alle vinde i Ungdomsskolens teaterkælder. Her holder TRAKO til – Skives teaterskole for børn, og i dag skal de seks spirende skuespillerinder prøve deres kostumer til Astrid Lindgren-forestillingen ’Der er serveret deres majestæt’.

Pigernes underviser og leverandøren af den lærerige bemærkning om en mærkværdig del af teaterkunstens 2.500 år lange historie er Marc Bray. 35 år, født i Sundsøre, opvokset i Skive og Fly, uddannet hospitalsklovn og med et væld af forestillinger indenfor teater, musicals og comedy bag sig. Til daglig underviser han Skiveegnens børn i teater på Ungdomsskolens valgfagslinje og TRAKO-hold.

- Jeg elsker teater. Elsker, elsker, elsker teater! Teater er det fedeste i verden, jubler Marc Bray.

Så er tonen slået an. Marc Bray kunne tale om teater for evigt, og når han gør, hvirvler ordene derudaf med befriende energi og glød, og det smitter tilsyneladende. For hver og én af de små teaterelever klapper hælene sammen, når mesteren kalder, og når de pukler for at lære, sker det med lys i blikket og latter i maven. Som børn juleaften. Men hvad er det, teater gør så godt, at det både skaber magi for unge og gamle, land og by, snobbede hattedamer, vild ungdom og ganske almindelige børnefamilier med leverpostej i madkassen?

- Jeg tror, det er fordi, teater er så ekstremt nærværende. Det foregår i nuet, og du lever dig ind i en illusion sammen med skuespillerne på scenen. Ingen forestilling er ens. Intet publikum er ens. Det du oplever foran dig, vil du aldrig kunne opleve igen, og ingen vil opleve det før eller efter dig. Det er levende mennesker, levende indtryk, levende reaktioner, siger Marc Bray:

- Teater kan bare noget, du aldrig kan få fra en skærm.

Solgt til teater

For Marc Bray blev det første frø til et liv med teater sået på en teatersommerskole i 1990’erne:

- Den oplevelse sad bare i mig. Jeg glemte det aldrig, og jeg fik noget ud af det i flere år. Bagefter kiggede jeg under enhver sten: svømning, taekwondo, og alt var rigtig fedt, men jeg fik ikke det samme, som jeg fik fra teatret. Jeg var helt solgt. Det dér teater skulle jeg bare være en del af, og jeg ville have det hele med uden at blinke eller tøve; rollerne, skuespillet, scenen, lyset, effekterne, kostumerne. Alt, fortæller han.

Men teaterundervisning var ikke til at opdrive i Skive, så Marc Bray pendlede troligt til Viborg i årevis, og imens lille Marc blev til store Marc, voksede også passionen for teater og skuespil. Da han fløj fra reden, var teatermiljøet i Viborg som en magnet. Det stof alle drømme var gjort af:

- Så boede jeg pludselig i Viborg og har gjort det i mange år, for i Viborg var det hele med teatermiljø og kvali-undervisning og alt det, siger han og fortsætter efter en ualmindeligt kort tænkepause:

- Men en dag tænkte jeg tilfældigt ’hvordan mon det går med det i Skive’, og det viste sig, at der ikke var sket en dyt. Jeg fattede det simpelthen ikke. Skive er jo pissefed på så mange punkter, og det er et kæmpemysterie på størrelse med, hvem der byggede pyramiderne, at der ikke er kommet mere teaterliv i Skive.

- Vi har SÅ mange gode ting, en megafed musikskole, Ungdomsskolen hvor alt sker, fodbold, håndbold, billedskole og alt muligt andet vildt. Men teater var et sort hul. Et stykke af kagen, der manglede. Eller mere præcist: Hvorfor kan du ikke gå til teater i Skive uafbrudt fra barn til voksen?

Fra skuespil til skole

Den konstatering blev begyndelsen på en teaterskole i Skive. Først søsat af Marc Bray og hans teatermakker Jesper Nielsen som et pilotprojekt støttet af Skive Kommune i 2019, senere som foreningen TRAKO, som nu står på egne ben. Med masser af ønsker, drømme og gåpåmod. Nu har teaterskolen to hold for børn, og efter sommerferien er der tre, og da Ungdomsskolen-Skive også har teaterhold for de unge med Marc Bray som underviser, kan børn på Skiveegnen snart få sammenhængende kvalificeret teaterundervisning fra de er 8 til 18 år.

- Hvis du havde spurgt mig dagen før, vi opfandt TRAKO, havde jeg aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig, at jeg nogensinde skulle slippe teatret som skuespiller. Det er umuligt at være med i større produktioner, nu hvor jeg underviser, men jeg vil ikke bytte det for noget som helst i verden, siger Marc Bray.

For blod, sved og tårer til trods er teaterskolen kommet for at blive. Bygget ovenpå brave kampe og tusindvis af arbejdstimer. At være eller ikke, sådan er det. Teatersucces eller tæppefald. Der er ingen mellemvej.

- Helt alvorligt: Det sekund jeg kan leve af teater, flytter jeg tilbage til Skive. Uden tøven. Indtil da hænger jeg bare ud i Ungdomsskolens teaterkælder. Vi har målt alle dørene, man kan godt bære en kiste ud. Jeg skal ingen steder, griner han, mens replikkerne rammer træfsikkert:

- Jeg har erfaringen, jeg har viljen, og jeg er mindst lige så hooked i dag, som jeg var, da vi startede. Hvis ikke mere, for nu har jeg ansigter på de børn, jeg kæmper for. Jeg er nået til et sted i mit liv, hvor det vejer tungere at give det videre end at udleve det, og det er mindblowing fantastisk!

Målet er store oplevelser

Pigerne springer stadig muntre rundt i farvestrålende kostumer, mens de griner sammen på kryds og tværs i lettere uordentlighed. De er så forskellige, men passer sammen som brikker i et puslespil. Fælles om samme interesse. Og de kommer alle vegne fra: Roslev, Rødding, Højslev, Stoholm, alle skolerne i Skive by. Her er plads til alle. Lige her i Ungdomsskolens teatersal, hvor livsglæde næres af teater:

- Målet er ikke at lave stor kunst, det er at lave store oplevelser. For børnene. De er nummer et, siger Marc Bray:

- Min fordel som underviser er, at jeg har været der så mange gange selv, så jeg ved, hvad de går igennem; deres bekymringer, deres udfordringer, overvindelsen i at give sig fuldt ud og glæden over at kunne, finde selvtilliden, modet til at stå frem og alt det der. Det er altid megafedt at opleve andre brænde for noget og være sammen om noget, uanset om det så er karate, gymnastik eller teater.

Selvom teater er en oldgammel kunstart, tyder meget på, at det altid vil have en plads i verden. I hvert fald viste en landsdækkende Applaus-undersøgelse i 2020, at flertallet af danskerne synes, at scenekunst er vigtig.

Og når teatertosser som Marc Bray fortsat sætter hjerne og hjerte på højtryk for at give det kreative videre til en ny genereration, vil der klækkes nye kuld af skuespillere og teaterelskere. Også i Skive.

Og TRAKO? Hvad i alverden betyder det?

- Ah ja, det er jo de to teatermasker, du ved, den glade og den triste. TRAgedie og KOmedie. TRA-KO, forklarer Marc Bray. Så er det på plads.

Kilde: Skive Kommune

Seneste på facebook