Samer fra Skive er nomineret til prestigefuld talentpris

Billede af Samer
Profilbillede
dato

Samer Alakam, der er nyuddannet kok og arbejder på Restaurant Strandtangen, var glad og stolt, da han fik beskeden om, at han er nomineret til Oluf Brønnums Fonds Talentpris – en pris der uddeles til en nyudlært kok med et håndværksmæssigt talent ud over det sædvanlige – hvor vinderen ud over æren modtager et rejsegavekort på 50.000 kroner

Samer Alakam elsker at lave mad, og han har haft sin gang i et køkken så længe, han kan huske. Hans far har i mange år drevet restaurant i Syrien, og det var det naturligste i verden at give en hånd med - både i køkken og opvask. Dér fik han smag for arbejdet som kok, og ikke mindst de mange muligheder kokkefaget åbner op for.

Han fortæller, at han blandt andet har arbejdet i Egypten og Tyrkiet, før han i 2014 besluttede at rejse til Danmark og væk fra borgerkrigen i hjemlandet, som gjorde livet svært.

“I Danmark kom jeg hurtigt på sprogskole og derefter på produktionsskole og først i lære som køkkenassistent, men allerede efter et år kom jeg i stedet i lære som kok på Restaurant Strandtangen, og det er jeg meget taknemmelig for”, fortæller Samer.

Han er en dedikeret kok, og fortæller at han arbejder med mad altid.

Inspirerende chef

“Jeg bor alene i Danmark langt fra min familie, og når jeg nu så godt kan lide at lave mad, er det naturligt for mig at arbejde meget. Foruden mit fuldtidsarbejde har jeg 2-3 andre steder, hvor jeg hjælper til indimellem, og der er ikke noget bedre, end når der er travlt og masser af gæster”, fortæller Samer.

I restauranten i hjemlandet blev han af sin far opdraget i det klassiske franske køkken, som han er meget glad for den dag, men han kan godt lide at give maden et twist.

“Jeg har en traditionel uddannelse med mig, men synes det er spændende at tilføre noget nyt, hvad enten, det er fisken, kartoflerne eller saucen. Det er det, der er med mad, der er så mange muligheder, og en lille ting kan gøre en stor forskel”, lyder det fra Samer. 

Han elsker at prøve nyt og trives rigtig godt på Restaurant Strandtangen i Skive, hvor han også har stået i lære. Og køkkenchef Haldor Asmundsson har kun superlativer, når han skal sætte ord på Samer som kok og kollega. Det er således ikke uden grund, at netop han er ét af de i alt seks talenter fra erhvervsskolerne i Aarhus, Silkeborg, Sønderborg, Odense, Kolding og Aalborg, der er nominerede til Oluf Brønnums Fonds Talentpris 2021 VEST 

Oluf Brønnums Fond ønsker ifølge Anders Brønnum-Schou, der er bestyrelsesmedlem i Oluf Brønnums Fond og administrerende direktør/CEO hos Oluf Brønnum & Co. A/S med denne talentpris at sætte fokus på de håndværksmæssige uddannelser - og i særdeleshed kokkefaget

”Fonden håber på at øge opmærksomheden omkring kokkefaget og få flere til at søge denne vej ift. uddannelse. Der er stor mangel på dygtige kokke, hvilket giver store udfordringer for vores kunder ift. at udvikle madoplevelsen, og i sidste ende kan det have betydning for oplevelsen for os som private personer, som besøger en restaurant, et hotel, en kantine osv. Vi er i Danmark et gastronomisk magtcenter men for at fastholde dette, kræver det, vi bliver ved med at udvikle dygtige fagfolk, hvilket vi gerne vil give vores beskedne bidrag til,” siger Anders Brønnum-Schou. 

Han håber desuden at talentprisen kan bidrage til et lille konkurrenceelement mellem de mest flittige og ambitiøse elever, som kan øge niveauet yderligere. Samt medvirke til at skabe et netværk på tværs af skoler blandt de nominerede elever, som de vil kunne bruge gennem hele deres karriere, som forhåbentlig bliver inden for branchen

”Og sidst men ikke mindst så er det også dejligt at kunne give et ikke ubetydeligt beløb på 50.000 til en knald dygtig ung engageret nyuddannet kok, som kan bruge pengene til at udvikle sig yderligere inden for faget”, lyder det fra Anders Brønnum-Schou, der sammen med David Johansen forud for den endelige udvælgelse har talt med de seks kandidater for at høre om deres ambitioner, drømme og vej ind i kokkefaget

Og det er hver gang en stor fornøjelse at møde personer, som inden for deres fag er så dybt passionerede og engagerede og virkelig brænder for det, de laver

OM FONDEN

Oluf Brønnums Fond er stiftet af Kai Brønnum og Oluf Brønnum Schou i 1978. Fonden er ligeledes ejer af Oluf Brønnum & Co A/S, der har været toneangivende leverandør af køkkenudstyr og storkøkkener siden 1874.

TALENTPRISEN

Talentprisen udgør et rejselegat til en værdi af 50.000 kroner, der uddeles skattefrit til modtageren. De nominerede talenter, der ikke modtager årets talentpris vil i stedet modtage et gavekort udstedt af Oluf Brønnum A/S.

Prisen overrækkes ved Den danske Spiseguides gallaevent på Bühlman 7. november 2021.

Læs mere lige her.

Kilde: Redaktionen