Når unges fritid bli’r til fremtid

Asger Emil Kollerup (Foto: Tanja Thomsen)
dato

Et fritidsjob er meget mere end, hvad ordet rummer. Det er en døråbner for en bæredygtig fremtid for vores unge. Sammen med fire Coop-butikker åbner Ungdomsskolen Skive døren til arbejdslivet for unge, som har brug for en hjælpende hånd til at komme videre.

Når man træder ind i Coop365 på Egeris Torv i Skive, bliver man mødt af smil og venlighed ved kassen, når ungmedarbejderen friskt spørger: Hvordan går det? De gode værdier har 17-årige Asger Emil Kollerup i den grad taget på sig, efter at han er blevet ansat som ungmedarbejder i butikken. Med et stort smil hilser han velkommen og giver hånden, inden vi går ind i personalerummet. Her fortsætter den imødekommende smalltalk, inden interviewet starter.

Ligesom 62 andre unge fra forskellige skoler i Skive Kommune har Asger Emil Kollerup været på kursus i butiksarbejde med projektet Coop Crew gennem Ungdomsskolen Skive. Igennem seks uger blev han hver tirsdag undervist i, hvordan man i en dagligvarebutik betjener kassen, yder kundeservice, fylder varer op, trimmer, gør rent og meget mere. I dag er han ansat som ungmedarbejder i samme butik. Her sidder han mest ved kassen, og så fylder han varer op i weekenderne.

- Jeg synes, det er fedt at komme på arbejde, trække Coop-trøjen på og tjene mine egne penge. Vi har det rigtig godt sammen som kollegaer, og så kan jeg godt lide at gøre en forskel både for butikken og kunderne, fortæller Asger Emil Kollerup.

I Coop365 må man gerne have autisme eller ADHD
Asger Emil Kollerup har en diagnose inden for autismespektret, og det ser Frederik Mikkelsen, butikschef i Coop365 i Egeris, som en styrke.

- Her i butikken er det helt fint at have autisme eller ADHD. Man sidder ikke stille for længe ad gangen, og man ved, hvor tingene skal stå, siger han med et glimt i øjet. Dertil tilføjer han, at dagligvarebutikker som branche er gode for medarbejdere, der har brug for tydelige rammer. Her har tingene hver sin plads, og arbejdsopgaver og roller er tydeligt fordelt.

Asger var egentlig ikke den bedst kvalificerede på Coop Crew-holdet, men han viste et stort potentiale, og derfor fik han tilbudt et job i butikken bagefter.

- Jeg vælger ikke altid dem på holdet, der har det lettest, men hellere dem, der har et potentiale. Asger var ret stille i starten, men han viste allerede i løbet af de seks uger gode fremskridt og en stærk motivation, fortæller Frederik Mikkelsen.

Og sidenhen har det ganske vidst vist sig, at Asger er blevet et stærkt aktiv for både butikken og kollegaerne.

- Asger er en rigtig god kollega. Han er god til at hjælpe dem med at bytte vagter, og så engagerer han sig meget i alt det sociale, men også driften og udviklingen af butikken, fortsætter Frederik Mikkelsen.

Et skub i den rigtige retning
Coop Crew har uden tvivl hjulpet Asger Emil Kollerup videre i en positiv retning.

- For mig har kurset betydet, at jeg har fået et fritidsjob, og jeg har udviklet mig som person. Før var jeg mere indelukket, men nu er jeg mere åben over for nye mennesker, fordi jeg snakker med mange kunder i butikken, fortæller Asger Emil Kollerup.

Baggrunden for projektet er, at dét at have et fritidsjob både styrker arbejdsmarkedskompetencer og uddannelsestilknytning, og så forebygger det også kriminalitet og anden risikoadfærd. Og det er netop målet med Coop Crew, hvor ungdomsskoler landet over rekrutterer unge til forløbet, der alle har det til fælles, at de kæmper med forskellige udfordringer i hverdagen af enten faglig, personlig eller social karakter. Det er unge, som ikke på egen hånd har overskud til at søge et fritidsjob. Det kan også være unge, som er skoletrætte og/eller trænger til at få noget andet ind i sin hverdag.

70 procent får fritidsjob
I Skive Kommune har 63 unge indtil videre deltaget i Coop Crew. Heraf har ikke mindre end 70 procent fået et fritidsjob bagefter sammenholdt med et gennemsnit på 52 procent for resten af landet.

- Det har været en fantastisk rejse at opleve vores unge mennesker blomstre igennem vores Coop Crew-forløb. Alle har været motiverede til at arbejde, men de har haft brug for hjælp til at komme ind på arbejdsmarkedet og lære både de skrevne og uskrevne regler at kende. Og det er kun lykkedes med god forældreopbakning og et godt samarbejde med butikkerne, fortæller Klaus Kristiansen, gademedarbejder i Ungdomsskolen Skive og projektansvarlig for Coop Crew i Skive.

Når Klaus Kristiansen rekrutterer unge deltagere til Coop Crew, så lægger han vægt på, at de har lysten til at gøre sig umage, at de tør udfordre sig selv, og at de gerne vil lære at håndtere fejl og nederlag.

Men uanset hvor motiverede de unge er, så er Frederik Mikkelsen overbevist om, at det er den håndholdte indsats, der er afgørende for, at så mange unge i Skive Kommune bliver klar til et fritidsjob bagefter kurset.

- Samarbejdet med ungdomsskolen fungerer virkelig godt. Klaus lægger liv og sjæl i arbejdet, og det er nøglen til vores succes. Forud for opstart har vi en god dialog om, hvordan vi skal sammensætte holdene, og han besøger de unge i butikken, fortæller Frederik Mikkelsen.

Kilde: Skive Kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.

Seneste på facebook