49-årige Khaled har ikke taget den lette vej til et arbejde i Danmark, efter han flygtede fra krigen i Syrien. Både sproget og det danske system har været en udfordring for ham. Ikke desto mindre er han i dag startet i sit første job i Danmark som pedelmedhjælper på Skive College.
Vi møder en smilende Khaled ude på Skive College, der er i gang med at passe deres udendørs arealer. Khaled har i dag første arbejdsdag, efter han er blevet ansat i fleksjob 9 timer om ugen som pedelmedhjælper. Men vejen hertil har ikke været helt let efter Khaled flygtede fra Syrien og kom til Danmark i 2015.
Khaled flygtede fra Syrien sammen med sin hustru og fire børn på grund af ufred i landet. I Syrien havde Khaled et landbrug på 50 tønder land, hvor hans familie avlede kartofler, korn og grøntsager.
Derudover arbejdede Khaled som mægler af landbrugsjord. Men Khaled og hans familie oplevede, at deres hjemegn blev overtaget af militæret. Khaled følte, at familiens liv var i fare, hvorfor de valgte at flygte. Men vejen til et liv i fred fra militær og krig var ikke helt let og Khaled og hans familie flygtede til flere forskellige lande, før de kom til Danmark tilbage i 2015.
Teamwork i mødet med Jobcenter Skive
I marts 2022 møder Khaled for første gang sin seneste og sidste sagsbehandler. Det var Lars Cortnum, sagsbehandler i Job & Uddannelse. Lars skulle hjælpe Khaled med at komme ind på arbejdsmarkedet, men Khaled talte ikke dansk og havde ikke kendskab til reglerne i jobcentret.
Det skabte frustration hos Khaled og gjorde det svært for ham at se, hvad pointen var med at mødes med en sagsbehandler. Han ville bare gerne kunne forsørge sig selv og sin familie. Og det var netop dén situation, som Lars skulle hjælpe Khaled med.
Khaled var på daværende tidspunkt bekymret for, hvordan han fremover skulle forsørge sin familie uden arbejde, hvilket skabte en del uro i mødet med jobcentret.
Derfor handlede de første møder mellem Lars og Khaled om at skabe tillid og finde en tro på, at Khaleds ønske om selvforsørgelse kunne lade sig gøre. Men det krævede også, at Khaled følte, at han fik ejerskab over hans egen situation, og at der blev opbygget en relation med Lars, så Khaled kunne føle sig tryg.
- Da jeg mødte Khaled, sagde han, at han havde identitetstab og at han følte, at han havde mistet sin værdighed. Jeg vidste, at der skulle skabes en god relation for, at Khaled kunne finde tryghed i vores hjælp fra jobcentret. Derfor var det vigtigt, at jeg kendte til det liv, Khaled kom fra. Jeg begyndte at læse om kulturen og hvad det vil sige, at være flygtninge i et nyt land.
- Vi snakkede meget om Khaleds mulighed for at blive selvforsørgende og det krævede et tæt samarbejde mellem jobcentret og BOMI, for at Khaled kunne komme tættere på den mulighed. Vi var alle motiverede for at hjælpe Khaled og der gik ikke længe, før Khaled selv oplevede succes.
- Khaled udviste en arbejdsidentitet på BOMI og i praktikken på Skive College, som hjalp Khaled til at komme tættere på muligheden for at blive selvforsørgende, fortæller Lars Cortnum.
Vejen til Khaleds første job har involveret deltagelse i flere tilbud, men efter Khaled kom på BOMI, skete der hurtigt fremgang i hans forløb.
Her fik han blandt andet tilknyttet en tolk, som gjorde det muligt for Khaled at kommunikere, og samtidig forstå, hvilke muligheder der var for ham på arbejdsmarkedet. Khaled gik op i timetal på BOMI og fik samtidig skabt en tæt tilknytning til hans tolk og sagsbehandler.
Relationen mellem Khaled og medarbejderne i Jobcenter Skive har medført, at der er en gensidig forståelse og respekt for Khaleds vej mod et arbejde. Dette har hjulpet til at finde den rette vej for Khaled og der gik ikke længe, før Khaled fik tilbudt et praktikforløb på Skive College. Samarbejdet med Skive College har været vigtig for Khaleds tro på sig selv.
- Da jeg begyndte på Skive College, kom jeg i bevægelse og fik det psykisk godt. Jeg har det godt på Skive College og føler mig frisk, når jeg møder ind og går hjem. Mine arbejdskollegaer er rigtig flinke og vi kommer godt ud af det med hinanden, siger Khaled.
Skive College udviste fra start et socialt ansvar og tog hånd om de udfordringer udover ledighed, som Khaled havde med sig.
Det rette match skaber muligheder
Efter mødet med Skive College er det kun gået en vej for Khaled. Samarbejdet udviklede sig til et ønske fra begge parter om, at Khaled skulle ansættes i et fleksjob. Derfor er Khaled glad for, at han er blevet tilkendt fleksjob og at han allerede i dag er kommet tættere på målet om selvforsørgelse.
- Hele mit liv har jeg været selvforsørgende. Da jeg kom til Danmark, havde jeg mistet alt, så jeg havde svært ved at se, hvad der skulle blive min nye virkelighed. Nu har jeg vundet min egen tillid igen og er begyndt at arbejde og tjene penge, så jeg kan forsørge min familie.
- Jeg er meget taknemlig for den hjælp, som jeg har fået af Lars, min tolk Bassam og jobkonsulenten Søren. Jeg betragter mig selv som en rigtig mand igen, siger Khaled.
Mødet med Khaled og Lars har været afgørende for, hvor Khaled befinder sig i dag.
- Lars er den perfekte sagsbehandler. Han har hjulpet mig med at finde troen på mig selv. Lars forstod mig og den baggrund, jeg havde. Han har givet mig et håb om fremtiden. Inden jeg mødte Lars, var min psyke helt i bund, men da jeg fik Lars som sagsbehandler, blev han en stor hjælp for mig og hjalp mig til at forbedre min psyke, fortæller Khaled.
Khaled, Skive College og Lars kan nu glæde sig over, at hans fremtid på Skive College ser lys ud.
https://skive.dk/nyheder/sas-arbejdsmarked/landmand-fra-syrien-flygtede-til-skive-og-fik-fast-arbejde-paa-skive-college/