Jeppe Aakjærs 155 år fødselsdag fejret på Jenle


Af Formand ove Jensen, Skive og Omegns Teaterkreds

Fredag den 10. september kunne Jeppe Aakjær være blevet 155 år. Det blev markeret fredag aften på Jeppe Aakjærs kunstnerhjem Jenle, med et festligt cabaret-portræt ”Jeg bærer med smil min byrde” opført af Teatret Optimis.

Skive og Omegns Teaterkreds og Aakjærselskabet var gået i samarbejde omkring dette arrangement. Og det blev en ubetinget succes. Der var solgt godt 100 billetter til forestillingen, som blev vist i Laden på Jenle. Og sikke en aften. Med en særdeles veloplagt Allan Høier i rollerne som ”manden med leen” og Jeppe Aakjær himself, og en velspillende guitarist Allan Sjølin blev vi i løbet af de to gange 45 minuttet ført gennem det meste af Jeppe Aakjærs 64 år lange liv.

Vi hørte Jeppes barndom i Fly. Om skoletiden hvor den nye lærer åbnede Jeppes øjne for verden omkring ham. Den nye lærer åbnede for første gang klasseværelsets vinduer til omverdenen. Vi var omkring Aakjærs korte tid som soldat, og hans markante meninger om dette. Vi hørte om Jeppe tid i København og om tiden på lærerseminariet.

Hvordan Jeppe Aakjær blev mere engageret som samfundsrevser og ivrig debattør. Bønderne fik en påtale, og det borgerlige samfund havde han også sine markante meninger om. Alt sammen foregik det i en samtale mellem Jeppe Aakjær og ”manden med leen”, flot sammensat med rigtig mange af Aakjærs dejlige sange.

Guitaristen Allan Sjølin akkompagnerede på fornemste vist, når Jeppe Aakjær sang sine sange. Specielt husker referenten ”Sneflokke kommer vrimlende”, ”Ole sad på en Knold og sang” og ”Nu er det længe siden”.

De første kapitler af Jeppe Aakjærs liv var økonomien ikke særlig god, og den første tid på Jenle var ikke uden problemer. Da forlaget Gyldendag så købte Jeppe Aakjærs værker vendte det hele og Jeppe Aakjær sluttede sit liv som en holden mand.

Jeppe Aakjær er en af vores største forfattere og digtere, og måske er det først nu for alvor ved at gå op for Skive Egnen, hvilken stor skat vi rummer med Jeppe Aakjær og Jenle. Aakjærselskabet har arbejdet ihærdigt i mange år, og som bekendt er Jenle nu kommet på finansloven, og der er afsat en del penge til renovering af bygningerne på Jenle.

Aakjærselskabets formand Karen Margrethe Rasmussen og formanden for Skive og Omegns Teaterkreds konkluderede sidst på aftenen, at samarbejdet og aftenens forestilling havde været en succes. Der blev også sat et blyantskryds i kalenderen til den 10. september 2022. Her vil de to foreninger i fællesskab igen markere Jeppe Aakjærs fødselsdag på Jenle. Folkemøde, teater, fællessang, foredrag – eller hvem ved hvad? Det bliver i hvert fald igen et godt og interessant arrangement, som alle kan glæde sig til.

Denne artikel er et læserbidrag. Eventuelle holdninger og synspunkter tilhører forfatteren.

Kilde: Formand ove Jensen, Skive og Omegns Teaterkreds