Gør tandbørstning til en leg: Skives kommunale tandpleje leger sig til 0 huller hos børnene

Foto: Skive kommune. Tandplejer Anette Moltzau og kollegerne i Skives kommunale tandpleje har gennem lege og sange gjort børn som Liam Skjød trygge med at sætte sit i tandlægestolen. FOTO: Ditte Haaning
dato

Det har gjort en markant forskel for både børn og forældre, at den kommunale tandpleje tager ud i børnehaverne og lærer børnene om tandbørstning og huller i tænderne. Særligt for 6-årige Liam Skjød, der er gået fra 3 til 0 huller efter leg og læring med personalet fra tandplejen.

I elevatoren trykker Liam Skjød på 5-tallet, og venter spændt på at elevatordøren åbner. Han er i Skive Sundhedshus og på vej op til den kommunale tandpleje. Da han træder ud på etagen, hinker han med et stort smil om munden, der afslører at flere mælketænder er faldet ud og at nye blivende tænder er på vej.

I rum 11 tager tandplejer Anette Moltzau imod ham, og med lynets hast er han hoppet op i tandlægestolen, og åbner munden på vid gab. Han glæder sig til at vise sine tænder frem til Anette Moltzau, og siger: Ej, kan du ikke huske, dengang jeg havde 3 huller? Det er et glædeligt gensyn for både Liam, hans forældre og tandplejepersonalet. 

Tandbørstning under skrål og skrig
At Liam i dag glæder sig til at komme til tandlæge, er noget nyt for familien Skjød. Inden den kommunale tandpleje tog på besøg i Liams børnehave, ville han nemlig hverken have børstet tænder eller besøge tandlægen.

- Jeg kunne side med armene rundt om ham, mens hans far prøvede at børste tænderne. Selvom hans søster stod ved siden af og fortalte, hvor sjovt det var at få børstet tænder, så hjalp det ikke. Han syntes, at det var så ubehageligt at få noget ind i munden.

- Det var virkelig en hård kamp for os alle. Så vi må indrømme, at nogle gange så opgav vi kampen, for vi syntes faktisk, at det var et overgreb på ham, fortæller Camilla Skjød, der er mor til Liam.

Flere børn med mange huller i tænderne
For tre år siden kunne den kommunale tandpleje se, at der var flere børn i alderen 4-5 år, som havde mange huller i tænderne. Derfor startede de en indsats for at få stoppet den udvikling.

- Vi kunne jo se, at børnene havde flere huller, og tandbørstningen var mangelfuld. Dét var vi nødt til at gøre noget ved. Ét af de tiltag, som vi satte i værk, var besøg i børnehaver. Planen var at starte hos børnene, for at nå ind til deres forældre, fortæller Merete Vang Korsgaard, der er overtandlæge i den kommunale tandpleje i Skive. 

Hullerne bliver leget væk
Først udvælges nogle børnehaver, som over seks uger får besøg af tandplejen. Gennem et tværfagligt samarbejde med pædagogerne leger og synger tandplejepersonalet sammen med børnene, så børnene finder ud af, hvad der foregår i munden og hvordan man kan påvirke det med tandbørsten.

- Vi kan jo se, at børnene tager det med videre til deres forældre, når de bliver hentet. Så fortæller de om de ting, de har lært og oplevet, og det føder en naturlig snak videre derhjemme. Og det er dén samtale, som vi skal have i gang, for at sikre, at alle forældre tager ansvar for at børnenes tandsundhed er god allerede fra de første tænder bryder frem, fortæller Anette Moltzau.

Gennem leg og undervisning har børnene og tandplejepersonalet fået et godt kendskab til hinanden, og når børnene efterfølgende besøger tandklinikken i Skive Sundhedshus, er det tydeligt, at indsatsen har virket. Selvom der fortsat er plads til forbedring, er antallet af 4-5-årige med huller i tænderne er faldende.

Indsatsen gør en stor forskel for forældrene
At indsatsen virker, er Liam Skjød et godt eksempel på.

- Lige pludselig var det noget positivt at få børstet tænder for Liam. Og han syntes, at det var megasjovt at snakke om, hvad der er godt og skidt. Han gik faktisk rundt ude ved køkkenskabene og fortalte, hvad der var godt og skidt for tænderne at spise.

- Han kom nu også pludselig selv om aftenen og sagde, at nu skulle vi huske at børste tænder, og det gjorde bare en kæmpe forskel for os alle. Men den største forskel, det er herinde, hvor han nu hopper op i tandlægestolen og åbner munden, fortæller Camilla Skjød.

Og da hans forældre for tredje gang besøgte den kommunale tandpleje, var situationen da også ændret i forhold til de første to gange, han var der.

- Han ville bare ikke have kigget på sine tænder. Vi forsøgte to gange med undersøgelse, men han ville ikke være med til det. Tredje gang vi forsøgte, var efter tandplejens besøg i børnehaven, og da han genkendte dem inde på klinikken, og glæden var stor.

- De fandt tre huller, som blev ordnet, og siden har der ikke været noget. Han var bare så sej med lattergasmasken og hele pivtøjet, selvom det var en anden fra tandplejen, som ordnede hullerne, fortæller Camilla Skjød, og fortsætter: det har været et rigtig godt initiativ for os. 

Ansvaret for tandbørstning er forældrenes
De kommunale tandplejere slipper ikke børnene efter de seks uger. Herefter bliver de nemlig løbende indkaldt til kontrol på klinikken, og hos de børn og forældre, der har brug for ekstra vejledning og støtte, er det muligt at få et hjemmebesøg, så der kan komme gang i den gode tandsundhed. Det er dog stadig forældrenes ansvar, at børnene får børstet tænder:

- Det er 100 procent forældrene, der har ansvaret for børnenes tandsundhed, lige fra de første tænder bryder igennem og frem til børnene er store nok til selv at stå for korrekt tandbørstning, understreger Anette Moltzau og fortsætter:

- Tænderne skal børstes morgen og aften, og man skal gøre sig umage med at nå hele vejen rundt, så børnene får et godt udgangspunkt i forhold til deres tandsundhed allerede fra små.

Indsatsen forsætter i nye børnehaver efter hver runde, så den kommunale tandpleje kan nå ud til så mange af Skive Kommunes børn som muligt.


https://skive.dk/nyheder/sas-sundhed/kommunal-tandpleje-leger-sig-til-0-huller-hos-boernene/
Kilde: Skive kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.

Seneste på facebook