De hjælpende hænder i samfundet

Foto: Social- og Sundhedskolen Skive-Viborg-Thisted.
Profilbillede
dato

På Social- og Sundhedsskolen Skive-Thisted-Viborg er de på forkant i udviklingen med den pædagogiske faglighed inden for sundhed, omsorg og pædagogik.
De har i mange år uddannet velkvalificerede og engagerede medarbejdere til omsorgssektoren.

SOSU STV har tre afdelinger. De ligger henholdsvis på Arvikavej i Skive, på Lerpyttervej i Thisted og sidst men ikke mindst på Reberbanen i Viborg.
Dog flytter skolen i Viborg inden længe til Skive-Viborg VUC og HF’s bygninger på Gråbrødre Kirke Str. 

Jakob Høeg har i fem år stået bag den bredtfavnende institution sammen med cirka 110 medarbejdere. 

Skolen har til opgave at uddanne velfærdsmedarbejdere, det vil sige pædagogiske assistenter, social- og sundhedshjælpere, social- og sundhedsassistenter og derudover at tilbyde efter- og videreuddannelse inden for sundhed, omsorg og pædagogik. 

Skolens fokus er at klæde eleverne godt på til den meget vigtige og meningsfulde opgave med at levere de hjælpende varme hænder i samfundet. 

”Vi har et meget klart værdisæt og en præcis mission,” forklarer Jakob Høeg.  

”Og det er, at vores faglighed skal gøre en forskel.” 

"Det, vi uddanner eleverne i, er at have en bæredygtig funktion hos de borgere i vores velfærdssamfund, de kommer ud til.” 

På Social og Sundhedsskolen STV har de flere forskellige forløb, der afhænger af elevernes uddannelsesbaggrund, men fælles for dem alle er et vigtigt element. 

”At arbejde med kommunikation til borgere, pårørende og fagprofessionelle er vægtet på alle grund- og hovedforløb, for uanset dit faglige udgangspunkt, , så er kommunikationen i plejesektoren vigtig, fortæller Jakob Høeg og uddyber: 

”Vi har fokus på forskellige helt dagligdags og konkrete eksempler på den kommunikation og de situationer, der finder sted hos borgerne.” 

”På den måde får eleverne den viden og de sociale færdigheder, der er brug for i faget. Teori og daglig praksis kobles altid sammen på flere måder og niveauer.” 


Foto: Social- og Sundhedskolen Skive-Viborg-Thisted

Den positive forskel 

For Jakob Høeg er det vigtigt, at eleverne ved, hvordan de etablerer en positiv og anerkendende kommunikation, når de drager omsorg for både borgere og deres pårørende ude i virkeligheden.

De skal kende til borgernes fysiske og psykiske omstændigheder, være bevidste om borgernes rettigheder, og desuden passe godt på sig selv i arbejdssituationerne.

Det handler om et værdigt liv for borgeren, men også om en værdig arbejdssituation for sundheds- og omsorgsmedarbejderen. 

”Med et job inden for sundheds- og plejesektoren er din arbejdsfunktion og dit arbejde meget meningsfyldt, du gør en forskel, og du er højt værdsat af både borgere og arbejdsplads.” 

”Hvis du passer på dig selv og din faglighed, kan du også passe på borgeren. Og den del vægter vi meget i forløbene,” understreger Jakob Høeg.

En branche i vækst 

For tiden er der så meget brug for de hjælpende hænder, at langt de fleste elever kan få ansættelse i kommunen og dermed modtage elevløn allerede fra grundforløbet.

Og ønsker eleven så at blive social- og sundhedsassistent, er vedkommende garanteret en lønnet elevplads, hvis han eller hun består grundforløbet forud for hovedforløbet. Elever over 25 er endda garanteret voksenelevløn. 

”Sammen med kommunerne gør vi en stor indsats for at rekruttere de velfærdsmedarbejdere, der er brug for nu og de kommende år. Med det store behov der er, er det uhyre vigtigt, at ingen mulige elever begrænses i at kunne tage den ønskede uddannelse,” fortæller Jakob Høeg. 

Og der er altid plads til flere elever på SOSU STV. Også selvom skolen har haft en vækst i elevtal fra cirka 375 årselever i 2017 til cirka 500 i 2021. 

Underviser- og medarbejderstab er vokset, og skolen er udvidet i Thisted. I Viborg flytter de i lokalefællesskab med VUC og HF for at få mere plads og bedre faciliteter. Og det er der gode årsager til. 

”Vi kan se, at udfordringen med at rekruttere faguddannet personale er en af de største udfordringer, som kommunerne og regionerne står med,” forklarer Jakob Høeg og tilføjer: 

”Lige nu er det en vigtig forudsætning for at vores velfærdssamfund kan fungere, og leve op til borgernes behov og forventninger, at vi er i stand til at uddanne flere folk. Fagpersoner, der forstår, hvordan sociale færdigheder og omsorg er med til at skabe gode relationer.” 

Social- og Sundhedsskolen Skive-Thisted-Viborg er altså en vigtig brik og aktør i det store puslespil, der handler om, hvordan velfærdssamfundet kommer til at se ud i fremtiden. 


Foto: Social- og Sundhedskolen Skive-Viborg-Thisted

Du kan læse mere om Social- og Sundhedsskolen Skive-Thisted-Viborg her. Læs blandt anet mere om, hvilke uddannelser, de tilbyder på skolens tre afdelinger.  

Dette indhold er annoncørbetalt og er produceret i samarbejde med en annoncør.
Kilde: Social- og Sundhedskolen Skive-Viborg-Thisted

Seneste på facebook