Børnehavebørn lærer om dyreliv og bæredygtighed

Foto: Skive kommune. Børnene kommer ud i naturen på Naturcenter Brokholm. Foto: Skive Kommune
dato

Hvordan klæder vi den næste generation på til at passe på vores jord? Og hvordan giver man samtidig børnene oplevelser, som styrker deres trivsel, læring og udvikling? May Rømsgaard, naturvejleder på Naturcenter Brokholm, har et godt bud.

Det vrimler med smådyr rundt omkring os. Det kribler og krabler næsten hvor end, man kigger hen. Mange af insekterne har vi set før, men ved vi hvad de hedder, hvad de spiser og hvad de betyder for biodiversiteten? Det kan mange af os sikkert ikke svare ja til. Men det kan næste generation på Skiveegnen måske.

Krible Krable land
Fiduserne fra børnehaven Hedemarken er taget på jagt efter insekter, snegle, edderkobber, bænkebidere og mange flere smådyr på Naturcenter Brokholm. Men inden de går på jagt, stemmer alle børnene i til sangen Krible Krable-land, som de har øvet på hjemmefra og sikkert også i bussen derud:

”Hvis jeg ku´bli´en lille bitte mand, så rejste jeg straks til krible krable land. Der er så mange små sjove dyr. Så jeg kunne rigtig gå på eventyr.”

Læring med bevægelse og sanser
Det var første kapitel i natureventyret, men vi skal et stik dybere ned i krible krable-universet, før jagten kan begynde. En dreng kaster med krible krable-terningen og slår ”edderkop”, og børnene kravler lystigt rundt på alle fire ligesom edderkoppen selv.

- Det handler om at sanse og fornemme dyrenes verden gennem oplevelser på børnenes egen krop. Det kan noget andet end bare at fortælle børnene om dyrene. Nogle lege er stille, lyttende og musikalske, andre er store og vilde, forklarer May Rømsgaard, naturvejleder på Naturcenter Brokholm

Der er ingen tvivl om, at hendes baggrund som folkeskolelærer og fritidsinteresse som spejderleder i KFUM Spejderne kommer børnene til gavn.

Dertil også hendes igangværende uddannelse som naturvejleder og hendes store netværk gennem naturvejlederforeningen. Naturcenter Brokholm er en del af Ungdomsskolen Skive, som er ansvarlig for det pædagogiske indhold og udlejning til lejrskole.

Bænkebiderens hang til mørke og fugt får børnene også at mærke på egen krop. May Rømsgaard sprøjter vand på børnenes hænder. En pudsig strøtanke kastes efter coronatiden, da et barn udbryder: Er det håndsprit? Bagefter gemmer de sig alle i mørket under en presenning, så fuglene ikke finder dem.

RENT LIV i børnehøjde
Nu er børnene varmet godt op. De har grinet sammen. De har rørt sig. De har levet sig ind i smådyrenes verden. Og nu skal de på skattejagt. Udstyret med et fangstglas går børnene på jagt efter de små dyr. Fangsten bliver samlet i en minizoo i hvide bakker.

Heri kan børnene nemt studere dyrenes form og bevægelse sammen med naturvejlederen. Hvad hedder dyret? Hvordan forsvarer det sig? Og hvor er det placeret i fødekæden? Børnene ledes vidt omkring i naturvejlederens fortællinger.

- Jeg synes bare, at det er så godt et afbræk i vores hverdag, at vi kan komme ud i naturen og lære noget nyt. Børnene får en god oplevelse sammen. De har fået sig rørt ude i den friske luft, og som pædagog får jeg en masse naturfaglig viden og gode lege, som jeg kan bruge i hverdagen på børnehavens legeplads, fortæller Rikke Dahl, pædagog i Børnehaven Hedemarken.

Rikke Dahl har besøgt Naturcenter Brokholm flere gange og er taknemmelig for det gode tilbud.

- Det bare så nemt og tilgængeligt for os at planlægge en tur ud af huset, når vi kan vælge imellem så mange læringsforløb på læringsportalenskive.dk og ikke mindst ansøge buspuljen om fri transport, fortsætter Rikke Dahl.


https://skive.dk/nyheder/kufa-skole-og-dagtilbud/boernehaveboern-laerer-om-dyreliv-og-baeredygtighed/
Kilde: Skive kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.