Børn og fædre i nye fællesskaber: Her kan man dele alt det, der fylder som far

Foto: Skive kommune. Fars Legestue. Foto: Helena Kold Sjørslev, Skive Bibliotek.

Fars Legestue er et nyt tilbud til fædre i Skive. Netværk og fællesskab er nemlig noget, man har brug for som far, mener en af initiativtagerne. Også i Nr. Søby har et lignende fællesskab set dagens lys, nemlig Tumletid med Far.

Åbne og uforpligtende fællesskaber, hvor man som far kan møde ligesindede. Det er idéen med Fars Legestue og Tumletid med Far, der har set lyset på henholdsvis Skive Bibliotek og i Nr. Søby. Jeppe Hvas Andersson er en af initiativtagerne til Fars Legestue, og han er far til to.

- Jeg er tilflytter til Skive, og lærte konceptet med legestuer at kende i Aalborg, da jeg blev far første gang. Selvom Aalborg er en større by med et andet miljø, så synes jeg, at det også gav mening her i byen, fortæller Jeppe Hvas Anderson.

At det gav mening synes Sundhedsplejen i Skive også. Her blev Jeppe Hvas Andersson og den anden initiativtager, Andreas Stoubye Johansen, introduceret for hinanden af sundhedsplejerske Karin Wounlund Andersen, og de to fædre var ikke sene til at løbe videre med idéen og få den ført ud i livet:

- Det er et fantastisk initiativ, og det er godt at se, at det står på egne ben takket være Jeppe og Andreas. Mange fædre i dag har et stort ønske om at involvere sig tæt i deres barns udvikling, og de efterspørger flere tilbud, hvor man kan være sammen med ligesindede. siger Karin Wounlund Andersen og tilføjer

- På samme måde har frivillige kræfter etableret et lignende tilbud i Nr. Søby. Det er så skønt, at de her fællesskaber blomstrer op i hele Skive Kommune, siger hun.

Langt flere på barsel
Nye barselsregler gør, at langt flere fædre end tidligere forventes at gå på barsel med deres barn. Ifølge tal fra Forum for Mænds Sundhed kan det forventes, at mellem 40.000 og 50.000 fædre på landsplan vil benytte sig af muligheden for mindst to måneders barselsorlov med deres barn. Det er en enorm stigning fra tidligere, og det kalder på tilbud om fællesskaber:

- Der har været megen interesse, og faktisk også fra fædre, der ikke er gået på barsel endnu. Det er også først nu her, at de første fædre omfattet de nye barselsregler, begynder at gå på barsel, så vi håber egentlig bare, at deltagerantallet vil stige, fortæller Jeppe Hvas Andersson.

Han er ikke i tvivl om, hvad det er sådan et fællesskab for fædre og deres børn kan:

- Til Fars Legestue møder man ligesindede, og man kan godt være sikker på, at de ting, der fylder i hverdagen for en selv, også fylder for andre fædre på barsel. Det kan være emner som søvn, spisning, udvikling, og andre ting, man kan være i tvivl om. Og så bare det at have nogle mennesker omkring sig, når man er på barsel; det er virkelig vigtigt, siger han.

Plads til alle
Fars Legestue finder sted hver fredag formiddag fra 10 til 13 i multirummet på Skive Bibliotek. Et rigtig godt sted til den slags møder, idet der er plads, hjerterum og alle tænkelige faciliteter, man kan få brug for som småbørnsfar.

Tanken er, at man kommer som det passer ind mellem lure, spisning og hvad man nu ellers skal tage hensyn til som småbørnsforældrer. Ellers kan man nok godt forvente kaffedrikning, hyggesnak og leg med de små, lover Jeppe Hvas Andersson.

- Der er åbent for alle fædre, der har deres børn med – også flergangsforældre. Ud over at få et fællesskab omkring børnene, er det også et sted, hvor man kan skabe sig et nyt netværk med nogen, der er i samme livsfase som en selv.

- Der er virkelig mange ting, der fylder, når man bliver far, og så er det rart at kunne dele det med nogen, siger Jeppe Hvas Andersson, og understreger, at man ikke nødvendigvis behøver at være på barsel med sit barn for at møde op:

- Det kan eksempelvis også være fædre, der hjemmepasser, eller bare holder fri en fredag med deres børn. Alle er velkomne i Fars Legestue, siger han.

Tumletid med far
Det er ikke blot i Skive by, at fædre og børn kan mødes. I Nr. Søby har Betina Brinch Erlandsen taget initiativ til Tumletid med Far i Søby-Højslev Arena. Sammen med fædrene Muhammed og Johannes skiftes de hver især til at stå for arrangementet, der finder sted hver anden mandag i lige uger.

I de ulige uger er der ”Den Glade Legestue”, og det er et tilbud for alle, mens ”Tumletid med Far” alene er målrettet fædre og deres børn – store som små.

- Som far har man ligeså vel som mødre brug for et fællesskab omkring det at være på barsel med sit barn, da det ellers godt kan blive ensomt. Vores tilbud retter sig også til fædre med lidt større børn, der måske har en hjemmepasningsdag eller lignende, og der er masser af plads og frihed til at lave forskellige aldersrettede aktiviteter på grund af den plads, vi har i hallen, fortæller hun.

Tumletid med Far finder sted fra 9.30 til 11.30 hver anden mandag – i lige uger. Der er ingen tilmelding, og man møder blot op som det passer ind. Tilbuddene er gratis. 


https://skive.dk/nyheder/kufa-familie/boern-og-faedre-i-nye-faellesskaber-her-kan-man-dele-alt-det-der-fylder-som-far/
Kilde: Skive kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.
False {
}